Аератори на озері Тельбін допомагають водоймі «дихати», або чому озеро не замерзає взимку

//Аератори на озері Тельбін допомагають водоймі «дихати», або чому озеро не замерзає взимку

Взимку минулого року кияни помітили, що озеро Тельбін не замерзло, на відміну від інших столичних водойм, незважаючи на низькі температури, і не було випадків задухи риби. Влітку гідробіологи відзначали перші позитивні зміни у житті озера – воно не «зацвіло». Такими були перші результати аерації водойми.


Інноваційний для України і для компанії «ЕНЕРГО-ІНВЕСТ» проект розпочався ще восени 2016 року, коли в озері Тельбін були встановлено перші два аератори. У 2017 році фахівці встановили ще 6 аераторів через кожні 100 м в акваторії водойми та світло-музичний фонтан.

Генеральний директор ТОВ «ЕНЕРГО-ІНВЕСТ» Сергій Фіщук розвів, що компанія мала досвід роботи над проектами для очисних споруд та біогазового заводу, тому було чітке уявлення про ті процеси, які відбуваються в озерах кар’єрного типу, що починають заболочуватися: «Ми розробили проект, який дав змогу розмістити в озері аератори, і поступово почали збільшувати глибину їхнього занурення у воду. Аератори – це свого роду «підводні човни», які допомагають водоймі «дихати».

Аерація є однією з найкращих інвестицій в покращення екологічного стану водойми, оскільки  збагачує її киснем, забезпечуючи необхідний кисневий режим на всій глибині водойми, покращує водообмін, перешкоджає утворенню сірководневих зон біля дна, зменшує надходження біогенних речовин (сполук неорганічного азоту і фосфору) з донних відкладів до водної товщі, надмірні концентрації яких призводять до евтрофування водного об’єкта. Відтак у водоймі прискорюється процес окиснення розчинених органічних речовин та знижується ймовірність «цвітіння» води.

Аерацію необхідно проводити цілий рік. Наприклад, влітку при проведенні аерації насичуються киснем глибинні шари води. Це сприяє процесам азотного циклу, що в свою чергу добре впливає на мешканців водойми. насиченням води киснем сприяє її перемішуванню: Нижні холодні шари перемішуються з теплими верхніми, в результаті чого стабілізується температура води, яка стає рівномірною на різних глибинах. Саме аерація допомагає озеру перезимувати та уникнути процесу замору (придухи) риби через низький вміст кисню у воді..

Екологи пояснюють, що швидкість настання позитивного ефекту від аерації залежить від ступеня забруднення та евтрофування водного об’єкту, використання додаткових заходів щодо його оздоровлення (вилучення мулистих донних відкладів, запобігання надходженню зливових та стічних вод та інше). У випадку озера Тельбін, перші позитивні результати були помітні вже на перших місяцях експлуатації аераторів. Аераційні установки збільшили шар води з достатнім вмістом розчиненого кисню (більше 80% його насичення) від 2 м до 4,5–5,0 м, що в свою чергу призвело до зростання очисної здатності досліджуваної водойми. Значення рН знизились і майже наблизились до необхідної норми (7,34–8,89), в той час як у 2009 році у поверхневому шарі вони становили 9–9,56. Зросла прозорість води, а також вдалось уникнути явища «цвітіння» води, яке у цю ж пору спостерігали на інших озерах міста Києва (значення чисельності фітопланктону в діапазоні 5720 тис. кл./дм3–19040 тис. кл./дм3, а біомаси –1,458–8,474 мг/дм3  в літній період 2017 р.).